Reducerea cantității de deșeuri depozitate
Reducerea cantității de deșeuri depozitate este unul din obiectivele principale ale proiectului.
Măsurile prin care acest obiectiv va fi atins în cadrul Sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Dolj sunt:
- Implementarea colectării separate adeșeurilor reciclabile în vederea valorificării și reciclării lor, și astfel evitarea eliminării lor pe depozit;
- Implementarea colectării separate a deșeurilor biodegradabile în vederea transformării lor în compost în instalațiile specializate, precum și implementarea utilizării unităților de compostare în gospodăriile individuale, ceea ce va duce la evitarea eliminării acestor deșeuri pe depozit, cu efect semnificativ în îmbunătățirea calității mediului (se cunoaște că deșeurile biodegradabile ajunse în depozit generează, prin degradarea lor, mirosurile neplăcute și chiar autoaprinderea depozitelor de deșeuri).
- Reducerea cantității de deșeuri depozitate va avea un efect semnificativ și asupra taxei de salubrizare. Se cunoaște că, începând din anul 2017, operatorul depozitului de deșeuri este obligat să plătească la Fondul de mediu o taxă de depozitare de 80 lei/tona de deșeu depozitat, iar începând cu anul 2018, această taxă va deveni 120 lei/tona de deșeu depozitat. Această taxă de depozitare se va regăsi în taxa de salubrizare pe care o plătește populația pentru serviciul de salubrizare. Prin urmare, pentru ca populația să plătească o taxa de salubrizare cât mai mică, este necesar ca pe depozitul de deșeuri să ajungă cât mai puțin deșeu. Acest lucru nu se poate întâmpla decât prin implicarea activă în realizarea măsurilor prezentate mai sus.