Reciclarea și colectarea selectivă
CE RECICLĂM și ÎN CE PUNEM?
CONTAINERUL GALBEN ESTE PENTRU
AICI RECICLĂM: AMBALAJE DIN PLASTIC: pungi de plastic, PET-uri de la sucuri, bere, apă, jucării stricate, tacâmuri, pahare, tăvițe, lighene – dacă sunt din plastic.
AMBALAJE DIN METAL ȘI ALUMINIU: conserve alimentare sau de la hrana animalelor, doze provenite de la sucuri și bere, folii de aluminiu pentru copt sau de la ciocolată, capace metalice, castroane și tacâmuri din metal, arcuri, sârmă și cuie.
NU ARUNCĂM dacă în recipiente au fost produse petroliere, vopsea, acetonă sau ulei alimentar și nici dacă provin de la deodorante sub presiune.
CONTAINERUL ALBASTRU ESTE PENTRU
AICI RECICLĂM: AMBALAJE DIN HÂRTIE ȘI CARTON: caiete, reviste, ziare, cutii, carton provenit din ambalarea electrocasnicelor, carton ondulat.
NU ARUNCĂM dacă hârtiile și cartoanele sunt acoperite cu folie de plastic sau dacă sunt pătate de maioneză, ulei, unt, bulion, vopsea și nici cutiile de lapte și sucuri nu le punem aici.
CONTAINERUL VERDE ESTE PENTRU
AICI RECICLĂM: RECIPIENTE DIN STICLĂ: borcane, geamuri sparte, sticle de la sucuri, băuturi alcoolice sau oțet. Se reciclează indiferent de culoarea sticlei.
NU ARUNCĂM dacă sticla provine de la oglindă sau dacă a fost contaminată cu ulei, petrol, sau substanțe otrăvitoare.
CE NU SE RECICLEAZĂ ȘI CE PUNEM ÎN PUBELA NEAGRĂ?
AICI ARUNCĂM: Coji de ouă, pâine, zaț de cafea, carne, produse lactate, hârtie și carton impregnate cu resturi de mâncare, hârtie lucioasă, oase, cenușă, păr și blană de la animale, vată, bețișoare de urechi, scutece, pansamente igenice, oglinzi și ceramică.
Definiții
- Deşeul este orice substanţă sau obiect pe care deţinătorul îl aruncă ori are intenţia sau obligaţia să îl arunce.
- Deșeuri municipale sunt deșeurile menajere și alte tipuri de deșeuri, care prin natură sau compoziție sunt similare cu deșeurile menajere.
- Deșeurile menajere sunt deșeurile provenite din activități casnice.
- Deșeurile asimilabile celor menajere sunt deșeurile provenite din industrie, din comerț, din sectorul public sau administrativ, care prezintă compoziție și proprietăți similare cu deșeurile menajere și care sunt colectate, transportate, prelucrate și depozitate împreună cu acestea.
Conform Listei Europene a deșeurilor (Decizia 2000/532/CE) și HG 856/2002 privind evidența gestiunii deșeurilor și aprobarea listei cuprinzând deșeurile, inclusiv deșeurile periculoase cu modificările și completările ulterioare, deșeurile sunt clasificate după sursa de generare și pot fi deșeuri periculoase și deșeuri nepericuloase.
Lista Europeană a deșeurilor cuprinde:
- 20 categorii de deșeuri;
- 839 coduri de deșeuri din care 405 sunt deșeuri periculoase.
Categorii de deșeuri
Deșeuri rezultate din activități industriale 01 – 12
- 1 – Deşeuri de la explorarea minieră şi a carierelor şi de la tratarea fizică şi chimică a mineralelor;
- 2 – Deşeuri din agricultură, horticultură, acvacultură, silvicultură, vânătoare şi pescuit, de la prepararea şi procesarea alimentelor;
- 3 – Deşeuri de la prelucrarea lemnului şi producerea plăcilor şi mobilei, pastei de hârtie, hârtiei şi cartonului;
- 4 – Deşeuri din industriile pielăriei, blănăriei şi textilă;
- 5 – Deşeuri de la rafinarea petrolului, purificarea gazelor naturale şi tratarea pirolitică a cărbunilor;
- 6 – Deşeuri din procese chimice anorganice;
- 7 – Deşeuri din procese chimice organice;
- 8 – Deşeuri de la producerea, prepararea, furnizarea şi utilizarea straturilor de acoperire (vopsele, lacuri şi emailuri vitroase), a adezivilor, cleiurilor şi cernelurilor tipografice;
- 9 – Deşeuri din industria fotografică;
- 10 – Deşeuri din procesele termice;
- 11 – Deşeuri de la tratarea chimică a suprafeţelor şi acoperirea metalelor şi a altor materiale; hidrometalurgie neferoasă;
- 12 – Deşeuri de la modelarea, tratarea mecanică şi fizică a suprafeţelor metalelor şi a materialelor plastice.
Categorii speciale de deșeuri 13 – 16
- 13 – Deşeuri uleioase şi deşeuri de combustibili lichizi (cu excepţia uleiurilor comestibile şi a celor din capitolele 05, 12 şi 19);
- 14 – Deşeuri de solvenţi organici, agenţi de răcire şi carburanţi (cu excepţia 07 şi 08);
- 15 – Deşeuri de ambalaje; materiale absorbante, materiale de lustruire, filtrante şi îmbrăcăminte de protecţie, nespecificate în altă parte;
- 16 – Deşeuri nespecificate în altă parte.
Deșeuri rezultate din alte activităţi 17 – 20
- 17 – Deşeuri din construcţii şi demolări (inclusiv pământ excavat din amplasamente contaminate);
- 18 – Deşeuri din activităţi de ocrotire a sănătăţii umane sau din activităţi veterinare şi/sau cercetări conexe (cu excepţia deşeurilor de la prepararea hranei în bucătarii sau restaurante, care nu provin direct din activitatea de ocrotire a sănătăţii);
- 19 – Deşeuri de la instalaţii de tratare a reziduurilor, de la staţiile de epurare a apelor uzate şi de la tratarea apelor pentru alimentare cu apă şi uz industrial;
- 20 – Deşeuri municipale (deșeuri menajere şi asimilabile din comerţ, industrie, instituţii), inclusiv fracţiuni colectate separat.
Deșeurile care fac obiectul Proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj”:
- Deșeuri municipale
- Deșeuri de ambalaje
- Deşeuri de constructii si demolări
Deșeurile municipale (menajere și asimilabile celor menajere) – categoria 20 se clasifică astfel:
- 20 01 – Fracțiuni colectate separat (cu excepția 15 01 – ambalaje): hârtie și carton, sticlă, deșeuri biodegradabile de la bucătarii și cantine, îmbrăcăminte, textile, lemn, materiale plastice, metale, deșeuri periculoase menajere etc.;
- 20 02 – Deșeurile din grădini și parcuri (incluzând deșeurile din cimitire);
- 20 03 – Alte deșeuri municipale: deșeuri municipale amestecate, deșeuri din piețe, deșeuri stradale, deșeuri voluminoase etc.
Deșeurile municipale care fac obiectul Proiectului sunt:
- Deșeuri menajere
- Deșeuri asimilabile celor menajere
- Deșeuri din parcuri și grădini
- Deșeurile din piețe
- Deşeuri stradale
Responsabilitatea gestionării deșeurilor municipale care fac obiectul Proiectului revine autorităților administrației publice locale.
Deșeurile de ambalaje – categoria 15 (15 01):
- Deșeurile de ambalaje colectate separat nu sunt deșeuri municipale (fac parte din categoria 15 01 și nu din categoria 20 01).
Responsabilitatea gestionării deșeurilor de ambalaje este împărțită între:
- Autoritățile administrației publice locale (colectarea separată de la populație și instituții și sortare);
- Generatorii de ambalaje din comerț și industrie și producătorii, care au responsabilitatea valorificării în vederea atingerii țintelor.
Deșeurile de construcţii şi demolări – categoria 17:
Responsabilitatea gestionării deșeurilor de construcţii şi demolări este împărțită între:
- Autoritățile administrației publice locale pentru deşeurile care provin din activităţile de reamenajare interioară şi exterioară a locuinţelor populaţiei;
- Generatorii (agenţii economici) – pentru deşeurile de construcţii şi demolări pe care aceştia le generează.