Compostarea
Ce înseamnă compostarea?
Compostarea este procesul de descompunere și transformare a substanțelor organice solide într-un material stabil, care poate fi valorificat, în funcție de caracteristici, în agricultură, înlocuind îngrășămintele chimice, sau în lucrări de îmbunătățiri funciare (ameliorarea solului).
Ce se poate composta?
Principalele categorii de deșeuri care pot fi compostate sunt: deșeurile provenite din grădini și parcuri, fracția biodegradabilă din deșeuri menajere și similare (resturi de fructe sau legume, coji de ouă și alte resturi alimentare), deșeuri provenite din piețe și complexe alimentare, resturile biodegradabile din industria alimentară, nămolul rezultat din stațiile de epurare (cele care nu sunt poluate cu metale grele sau alți agenți chimici nepermiși), deșeurile provenite din complexele zootehnice.
Cum se compostează?
Compostarea se poate face în cadrul gospodăriilor, în grămadă deschisă, în lăzi de compost speciale din plastic sau în alte recipiente.
Ce NU se poate composta
- Mâncare gătită
- Resturi de carne și pește
- Resturi de produse lactate
- Grăsimi animale și uleiuri vegetale
- Buruieni perene sau buruieni cu capete de sămânță
- Cenușă sau cărbune
- Oase
- Tăieturi de iarbă tratată chimic
- Materie contaminată
- Prosoape/scutece de unică folosință
- Plante bolnave sau infectate de insecte
- Grăsimi
- Alimente grase/uleioase (brânză, unt, untură etc.)
- Sticlă
- Metal
- Deșeuri de la animalele de companie
- Plastic
- Produse sanitare
- Coji de nucă
Ce se poate composta
Resturi verzi (bogate în azot)
- Frunze, iarbă, crengi, buruieni înaintea formării semințelor
- Plante de casă
- Resturi de fructe și legume
- Pliculețe de ceai și zaț de cafea, boabe de cafea
- Filtre de cafea
- Coji de fructe și legume
- Gunoiul de grajd de la animale ierbivore (vaci, cai etc.)
- Gunoiul de grajd de la păsări de curte
- Pâine (fără unt sau ulei)
Resturi uscate (bogate în carbon)
- Frunze căzute, nuiele, ramuri și scoarță de copac
- Resturi de hârtie și carton mărunțite (ziare, cutii de cereale, hârtie de împachetat)
- Așchii sau rumeguș de lemn
- Coceni de porumb
- Coji de alune
- Păr, scame
- Bălegar
- Paie, fân
Alte tipuri de resturi
- Coji de ouă mărunțite
- Fibre naturale (lână, bumbac)
- Orez
Cum se folosește unitatea de compostare
Pentru a obține un compost de bună calitate se recomandă un amestec de resturi verzi (50%) și resturi uscate (50%). Totuși, se pot adăuga și alte tipuri de deșeuri. Este recomandat ca primul strat să aibă o grosime de cca 30 cm.
Pentru a obține compostul, durata poate varia de la șase luni la un an. Când resturile din recipient s-au transformat într-un material închis la culoare, sfărâmicios, umed și cu miros de pământ, procesul de compostare s-a încheiat.
În acest moment, materialul se poate scoate din recipient și înainte de utilizare se lasă 1-2 luni la aer. În cazul în care compostul nu este fin și sfărâmicios, iar unele resturi se pot încă distinge, acesta se sitează pentru a îndeparta aceste resturi, şi apoi se poate utiliza.
Unde se amplasează unitate de compostare
- Direct pe pământ sau pe iarbă
- Într-un loc însorit sau semi-umbros
- Într-un loc accesibil, cu spațiu suficient de manevrare
- Departe de sursa de apă
Sfaturi
Pentru a grăbi procesul de descompunere, resturile din recipient trebuie amestecate din când în când. Fie se așază straturile verzi și uscate alternativ, fie se amestecă bine.
Compostul se păstrează umed, iar în perioada de vară se stropește uneori sau se lasă să pătrundă apa de ploaie.
Probleme frecvente întâlnite în cazul compostării individuale
Problemă | Cauză | Soluție |
Temperatura nu crește. | Există prea puțin material | Adăugați material și acoperiți. Adăugați, de asemenea, materiale bogate în azot (iarbă, fructe și legume). |
Temperatura este prea mare. | Există prea mult material. | Micșorați cantitatea în amestec și aerați materialul prin întoarcere. |
Materialul este rece și umed. | Există prea multă apă. | Întoarceți amestecul și adăugați rumeguș și ramuri mici uscate sau frunze uscate. |
Materialul este rece și uscat. | Lipsă de apă | Umeziți amestecul. |
Mirosuri urâte | Lipsa aerului/Exces de apă | Amestecați cu materiale uscate, bogate în carbon (rumeguș, bețe de lemn uscate). |
Multe muște | Exces de apă | Acoperiți compostul cu hârtie și introduceți în interiorul amestecului resturile alimentare de la suprafață, adăugați deșeuri de grădină. |
Mulți viermi albi | Sunt larve de muște | Reduceți cantitatea de apă. |
Pânză albă la suprafața materialului | Prezența ciuperci. | Simptom bun |
Prezența rozătoarelor | Acestea sunt atrase de unele deșeuri. | Amestecați bine materialul și acoperiți-l cu un strat de compost. Înconjurați cutia cu o plasă metalică. |
Insecte | Condiții de mediu | Nu este motiv de îngrijorare. |
Reguli de bază în compostare
- Materialele pentru compost nu trebuie depozitate într-o groapă. În lipsa aerului, acestea doar putrezesc, nu devin nutritive.
- Este importantă alegerea recipientului în care se face compostarea. Orificiile recipientului permit circulația oxigenului și permit ca vietățile mici din sol (ex. viermi) să pătrundă în compost.
- Materialele trebuie așezate în straturi. De exemplu, crengile tăiate vor fi puse pe jos, iar iarba și alte materiale fine peste ele.
- Materialele care atrag insecte și animale nedorite (rozătoare) trebuie acoperite cu pământ după compostare.
- Pentru a accelera descompunerea materialului, se adaugă o lopată de pământ de grădină, praf de piatră sau compost matur.
- Este nevoie de umiditate, așadar este recomandată alegerea unui loc în semi- umbră. Vara se udă compostul dacă devine prea uscat.
- Compostul prea umed nu este bună calitate, deoarece apa acumulată împiedică aerisirea.
- Grămada de compost se acoperă cu frunze uscate adunate toamna, iar capacul unității de compostare se închide. Acest lucru ajută la încălzirea compostului și protejează împotriva deshidratării.
- Perioada de maturare a compostului este de circa un an. După această perioadă, compostul se separă de restul vegetației care a rămas întreagă.