Anunțuri
[10.06.2018] A fost semnat contractul cu operatorul care va asigura colectarea şi transportarea deşeurilor din judeţ
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a semnat marţi, 22 mai 2018, în calitate de preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „EcoDolj“, contractul cu operatorul care va asigura colectarea şi transportarea deşeurilor din judeţ. Activitatea a fost delegată, prin licitaţie publică, unei asocieri de firme având ca lider societatea Iridex Group Salubrizare SRL.
Contractul are o valoare de 250.652.467,44 lei fără TVA şi vizează derularea următoarelor servicii în localităţile judeţului Dolj:
- colectarea separată şi transportul deşeurilor menajere şi similare reziduale, reciclabile (3 fracţii: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă), biodegradabile, inclusiv colectări ocazionale şi servicii suplimentare;
- colectarea deşeurilor abandonate pe domeniul public;
- operarea şi administrarea staţiei de transfer şi sortare Goicea.
În ceea ce priveşte colectarea de la populaţie, ea va respecta sistemul celor trei fracţii – reziduală, reciclabilă şi biodegradabilă. Deşeurile vor fi ridicate de operator şi direcţionate către staţiile de transfer, compostare şi sortare construite de Consiliul Judeţean Dolj, prin proiectul finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu şi al Programului Operaţional Infrastructură Mare. Materialele care nu pot fi nici reciclate, nici introduse în procesul de preparare a compostului, vor fi transferate sub formă de deşeuri reziduale la depozitul ecologic de la Mofleni.
Infrastructura necesară implementării acestui contract este realizată prin investiţii finanţate prin Programul Operaţional Sectorial POS-Mediu, de Consiliul Judeţean Dolj (vehicule specializate de colectare şi transport, containere de colectare a deşeurilor, containere îngropate dedicate colectării deşeurilor municipale, precum şi utilajele specifice acestora pentru municipiul Craiova), iar pe de altă parte prin investiţii în sarcina operatorulului judeţean (prin achiziţionarea de vehicule auto specifice colectării şi transportului deşeurilor pentru agenţii economici precum şi recipienţi pentru colectarea deşeurilor menajere şi similare).
[15.01.2018] Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj: 29 de milioane de euro pentru etapa a II-a
A fost semnat contractul „Fazarea proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“, document care prevede finanţare acordată prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare pentru realizarea investiţiilor din a doua etapă a Proiectului SMID.
În această a doua etapă a proiectului sunt incluse, în mod integral, contractele pentru montarea containerelor îngropate pentru deşeuri în municipiul Craiova, pentru construirea staţiilor de transfer sau compostare din Băileşti, Calafat, Dobreşti şi Filiaşi şi pentru închiderea depozitelor neconforme, dar şi o parte din contractul care vizeaza realizarea celor două staţii din Craiova/ zona Mofleni.
Proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro, a inclus achiziţionarea a 32 de autospeciale pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacităţi, a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural şi din oraşele Bechet şi Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiaşi şi Segarcea, construirea a patru staţii de transfer (Băileşti, Calafat, Dobreşti şi Filiaşi), a două staţii de compostare (Calafat şi Craiova) şi a unei staţii de sortare a deşeurilor (Craiova), precum şi furnizarea a 759 de containere îngropate destinate municipiului Craiova şi a utilajelor specifice pentru gestionarea acestora. Contractul „Fazarea proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“ are prevăzută o valoare totală de 132.893.783,52 lei, inclusiv TVA (echivalentul a 28.693.465 de euro).
[14.12.2017] Consiliul Judeţean Dolj a semnat un contract de 29 milioane euro pentru finalizarea proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj
A fost semnat contractul de finanţare prin care proiectul european Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj – SMID va fi finalizat. Fondurile vor acoperi atât valoarea lucrărilor şi a achiziţiilor aflate în desfăşurare, cât şi rambursarea unor sume avansate de instituţie din resurse proprii. Contractul pentru fazarea proiectului are o valoare totală de 132.893.783,52 lei, inclusiv TVA (echivalentul a 28.693.465 de euro).
În această a doua etapă a proiectului sunt incluse, în mod integral, contractele pentru montarea containerelor îngropate pentru deşeuri (440 de platforme in municipiul – aproximativ 760 de containere îngropate pentru colectarea separată a deşeurilor Craiova), construirea staţiilor de transfer sau compostare (Băileşti, Calafat, Dobreşti şi Filiaşi) şi pentru închiderea depozitelor neconforme, dar şi o parte contractul care a vizat realizarea celor două staţii de la Mofleni (Craiova).
Proiectul “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj”, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro, are ca obiective principale închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiaşi şi Segarcea, construirea a patru staţii de transfer (Băileşti, Calafat, Dobreşti şi Filiaşi), a două staţii de compostare (Calafat şi Craiova) şi a unei staţii de sortare a deşeurilor (Craiova), precum şi asigurarea utilajelor specifice pentru gestionarea acestora. De asemenea, au fost achiziţionate 32 de autospeciale pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere, 3.906 containere de diferite capacităţi, 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural şi din oraşele Bechet şi Dăbuleni, precum şi furnizarea a 759 de containere îngropate destinate municipiului Craiova.
[23.03.2017] Ora Pământului 2017 – 25 martie, între orele 20:30-21:30
La 10 ani de la prima ediţie Earth Hour, cea mai mare mişcare de mediu din istorie este gata să unească din nou milioane de oameni din întreaga lume. Intervalul orar în care si doljenii vor stinge lumina rămâne acelaşi, 20:30 – 21:30. Vă invităm să luaţi parte alături de noi la acest eveniment!
[10.01.2017] Dezbatere Proiectul de Ordin de Ministru
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) supune dezbaterii publice Proiectul de Ordin de Ministru privind modificarea Ordinului Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale 203 / 2009 privind Procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecţie a speciilor de floră şi de faună sălbatice. Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 de zile de la data publicării pe site, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Direcţia Politici şi Strategii în Silvicultură.
[09.01.2017] Proiectul Urban_Wins
Dacă aţi implementat în cadrul organizaţiei (companie privată, instituţii de învăţământ şi/sau institute de cercetare, instituţie publică, organizaţie non-guvernamentală) bune practici/proiecte/strategii de managementul deşeurilor campanii de conştientizare a populaţiei sau alte măsuri), dacă implementaţi sisteme de gestionare a deşeurilor – staţii de reciclare, biogaz etc.) puteţi să vă înregistraţi, până la data de 15 ianuarie 2017, pentru a participa la Proiectul Urban_Wins, finanţat prin Programul „Orizont 2020”.
Aceste exemple de bune practici şi de strategii de managementul deşeurilor vor fi promovate la nivel european şi vor fi testate în 6 oraşe pilot din România şi Europa.
Mai multe detalii aici – http://www.mmediu.ro/app/
[23.08.2016] Educaţia şi conştientizarea publicului privind protecția mediului
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în consultare publică Ghidul de finanțare a Programului vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind protecția mediului.
În cadrul apelului an se vor aloca 30 milioane de lei pentru finanțarea de proiecte de educaţie şi conştientizare care să vizeze măsuri-cheie în procesul de tranziție la economia verde, respectiv ecoturism și turism durabil, economia circulară și managementul deșeurilor, regenerare urbană și clădiri verzi, eco-antreprenoriat și eco-inovare, achiziţii verzi.
Finanţarea se acordă în cuantum de maximum 95% din valoarea totală eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 450.000 lei.
Conform procedurii, Ghidul va sta 10 zile în consultare, timp în care și viitori beneficiari ai acestui program, respectiv, organizațiile neguvernamentale, sunt invitați să transmită observații privind versiunea de lucru a ghidului.
[22.08.2016] Program privind conservarea biodiversității și administrarea ariilor naturale protejate
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat miercuri în consultare publică Ghidul de finanțare a Programului privind conservarea biodiversității și administrarea ariilor naturale protejate și va sta 10 zile în consultare.
Beneficiarii programului sunt unităţi administrativ-teritoriale (inclusiv subdiviziuni ale acestora, instituţii publice), organizaţii neguvernamentale, muzee, institute de cercetare-dezvoltare de drept public și instituții de învățământ superior acreditate.
Mai multe detalii, pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor – COMUNICAT DE PRESĂ – Dezbatere publică pentru Ghidul de finanțare a Programului privind conservarea biodiversității și administrarea ariilor naturale protejate | Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor
[09.08.2016] Ministerul Mediului a aprobat 210 planuri de management pentru arii protejate
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a aprobat 210 planuri de management pentru arii naturale protejate – măsuri de protecție a speciilor și habitatelor pentru peste 500 de situri de importanță comunitară și avifaunistice.
Planul de management al unei arii naturale protejate este documentul-cadru care definește respectiva arie si conține descrierea ariei protejate, inclusiv limitele și zonarea acesteia, prezentarea stării actuale a speciilor și habitatelor, dar și un proiect de măsuri care să îmbunătățească starea de conservare a speciilor și habitatelor. Sursa: www.mmediu.ro
[26.07.2016] Proiectul Casa Verde Plus
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor supune dezbaterii publice Proiectul de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind efectuarea de lucrări destinate eficienței energetice, beneficiari persoane juridice – Casa Verde Plus.
Puteti trimite sugestii, în termen de 10 de zile de la data publicării pe site, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – Administrația Fondului pentru Mediu, doamnei Mariana Dumitru, email mariana.dumitru@afm.ro, secretariat@afm.ro. Documentul il puteti consulta aici
[15.07.2016] Ghiduri ale aplicanților elaborate în cadrul Programelor finanțate prin Granturile SEE 2009-2014
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de Operator de Program, supune consultării Ghiduri ale aplicanților elaborate în cadrul Programelor finanțate prin Granturile SEE 2009-2014. Acestea sunt aferente Programelor RO02 – Biodiversitate și servicii ale ecosistemelor, RO04 – Reducerea substanțelor periculoase și RO07 – Adaptarea la schimbări climatice. Mai multe detalii aici – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor supune consultării Ghidurile privind apelurile de propuneri de aplicații în cadrul Fondului pentru Relații Bilaterale aferente Programelor RO02 – Biodiversitate și servicii ale ecosistemelor, RO04 – Reducerea.
[07.07.2016] Consilii Ştiinţifice pentru ariile naturale protejate
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat pe site-ul propriu regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliilor Ştiinţifice constituite pentru ariile naturale protejate care necesită structuri de administrare. Documentele pot fi descărcate de aici.
[30.06.2016] Formare profesională Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat proiectul „Formarea profesională a personalului autorităților competente pentru protecția mediului privind evaluarea impactului asupra mediului și evaluarea de mediu pentru perioada 2014 – 2020, etapa a 2-a”.
Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 și se va derula pe o perioadă de 9 luni.
El va consta în 13 sesiuni de instruire a personalului din cadrul autorităților pentru protecția mediului (care nu a fost instruit în prima etapa a acestui proiect, derulat în 2015), al autorităților de management ale POIM, POR, PNDR, POPAM, POC precum și ale organismelor intermediare eferente.
- Date contact:
- Sanda PETRIȘOR, Manager Proiect
- Tel:0754.231.200
- sanda.petrisor@mmediu.ro
[24.05.2016] Campania de informare directă „Păstrează Doljul curat. Colectează separat!” la final
245 de întâlniri în toate cele 111 localităţi doljene au avut loc în perioada octombrie 2015 – mai 2016. Mii de doljeni au aflat direct de la echipa SMID informaţii despre noul sistem de gestionare a deşeurilor, colectarea separată şi compostare, dar şi despre beneficiile acestora pentru populaţie.
Cele mai importante investitii finanţate prin proiect sunt:
- Achiziționarea de echipamente pentru colectarea separată a deșeurilor menajere;
- Construirea unor instalații de sortare (Mofleni), compostare (Mofleni și Calafat) și transfer (Băilești, Dobrești, Calafat și Filiași);
- Închiderea depozitelor neconforme de la Segarcea, Filiași, Calafat.
Acţiunile s-au derulat în cadrul campaniei de informare şi conştientizare şi au constat atât în prezentări ale proiectului/discuţii cu membrii comunităţilor, dar şi în activităţi şi jocuri cu copiii în grădiniţele şi şcolile din judeţ. Toţi participanţii au primi materiale informative şi promoţionale.
Campania de informare continuă în mass-media.
[19.04.2016] Concurs “Păstrează Doljul curat. Colectează separat!”
Cu ocazia Zilei Pământului, am invitat studenţii de la Facultatea de Inginerie Electrică – Specializarea Ingineria şi Protecţia Mediului în Industrie şi masteranzii de la Facultatea de Inginerie Electrică Aplicată în Protecţia şi Managementul Mediului să participe la un concurs de proiecte pentru promovarea colectării separate a deşeurilor în judeţul Dolj.
Concursul “Păstrează Doljul curat. Colectează separat!” îşi va desemna câştigătorii vineri, 22 aprilie, începând cu ora 13:00, în sala AK1 – Facultatea de Inginerie Electrică, Blvd. Decebal nr.107. Invităm toţi studenţii şi masteranzii să participe la această festivitate de premiere care are loc în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Dolj.
[17.03.2016] Campanie de informare şi conştientizare la Craiova
La mijlocul lunii martie începe seria de întâlniri din municipiul Craiova, parte a campaniei de informare şi conştientizare a populaţiei privind Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor pentru judeţul Dolj (SMID Dolj).
Evenimentele vor fi organizate în mai multe locaţii din municipiu, şi vor avea, în prima fază, ca public participant, asociaţiile de proprietari, ONG-urile, studenţii şi liceenii.
La întâlniri vor participa experţi de mediu ai Consiliului Judeţean/UIP, ai A.D.I. ECODOLJ, precum şi ai consorţiului SC Fichtner Environment SRL – SC Interdevelopment SRL – SC EPMC Consulting SRL.
[01.10.2015] Acțiuni de informare și conștientizare în județul Dolj pentru “Proiectul Sistem de management integrat al deșeurilor”
În toate localitățile din județul Dolj se vor desfășura acțiuni de informare directă a populației în ceea ce privește noul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor pentru judeţul Dolj (SMID Dolj).
Acțiunile se vor derula în cadrul campaniei de informare și conștientizare și vor presupune prezentări ale proiectului, discuții și activități cu membrii comunităților pe tema colectării separate și a compostării deșeurilor.
Acțiunile debutează o dată cu începutul campaniei de informare și conștientizare.